There was an error in this gadget

Wednesday, June 15, 2011

takdir , jalan ALLAH, x siapa duga

alhamdulillah, sebenarnya fikiran bercelaru esok nk exam final histo...terbangun lewat and mcm x betul tp xpelah, mungkina da ibrah yg perlu sy ambil hari ni...jadi dipendekkan cerita sy pun skype dgn seorng hamba ALLAH..erm hamba ALLAH ini kukira sgt istimewa, kerana diberi hidayah ALLAH, pada mulanya hamba ALLAH ni, a normal muslimah xdelh yg sgt mendedikasikn diri pd agama tp takdir ALLAH...

ditakdirkan ALLAH , dia tiada rezeki utk meneruskan pelajaran di czech republik, tp jika diperhatikn, insan ini sgt tabah, walaupun kenal dia baru 2 bulan tp dia sgt MEnghargai sahabat..bersyukur sbb dipertemukan dgnnya..dan byk ibrah yg dpt aku ambil drp nya..

dan pulanglh dia ke MAS..I have to admit she has totally changed...drp percakapannya yg dulu nakal asyik menyakat org kepada insan yg selalu mengingatkn org lain kepada ALLAH..dan dia selalu ckp ada hikmah aku fail first year fina, dan pulang ke MAS adalah satu rahmat besar utkku..ya ALLAH begitu sekali baiknya sangkaannya kepada ALLAH.. selarilah dgn hadis yg berbunyi ~ aku adalah sangkaan hambaku terhadapku~ so jom kita baik sangka dengan ALLAH... INSYAALLAH

ibrah yg kita boleh ambil dr kisah yg sgt istimewa ini, dont judge people, people can change and maybe he or she will be better than u..erm hidayah itu milik ALLAH, tatkala ia menyapa sambutlah dengat hati terbuka kerana ia adalah anugerah yg sgt bernilai, tidak mampu dibeli, x mampu dicari, tp harus ada usaha dalam mencari hidayah and of course kena byk2 doa..supaya ditetapkan hati di jalan ALLAH, INSYAALLAH...


INGIN SY KONGSI CERITA YG MUNGKIN BOLEH KITA TELADANI..IA...itupun di share oleh akak istimewa td...sy sayang kamu, dan terima kasih ya ALLAH kerana pertemukan aku dgn nya~ cerita ni sesuai utk org yg nk exam ..heheheh


here lived a pious man all by himself, who spent most of his time in praying, fasting and praising Allah. Almost all his waking hours were utilised in meditation and devotions. He was very happy with his spiritual progress. No wicked thoughts came to his mind and no evil temptations entered his heart.
One night, he dreamt a rather disturbing dream. He saw that a shopkeeper in the town was far superior to him in spirituality and that he must go to him to learn the basics of true spiritual life. In the morning, the pious man went in search of the shopkeeper.
He found him busy with his customers, selling goods and collecting money with a cheerful face. He sat there in a corner of the shop and watched the shopkeeper carefully. No signs of any spiritual life at all, he said to himself. His dream could not be true. But then he saw the shopkeeper disappear to pray his Salah.
When he returned, he was busy dealing with money matters again. The shopkeeper noticed the pious man sitting in the corner and asked: “As Salamu Alaikum, would you like something, brother?” “Wa Alaikum As Salam. Oh! No! No!” said the pious man. “I don’t want to buy anything, but I want to ask you a question.”
He then related his dream. “Well, that is very simple to explain,” said the shopkeeper, “but you will have to do something for me before I answer your question.” “I will do anything for you,” replied the pious man. “All right! Take this saucer; there is some mercury in it.
Go to the other end of the street and come back fast within half an hour. If the mercury falls out of the saucer, you will hear nothing from me. There you go now.” The pious man took the saucer and started running. The mercury nearly wobbled out of the saucer. He saved it just in time, and slowed down.
Then he remembered he had to return within half an hour, so he started walking at a fast pace. At long last he returned puffing and panting. “Here is your mercury, safe and sound,” he told the shopkeeper. “Now tell me the true interpretation of my dream.”
The shopkeeper looked at the pious man’s weary condition and asked him: “Well, friend, how many times did you remember Allah while you were going from this end of the street to the other?” “Remember Allah!” exclaimed the pious man. “I did not remember Him at all.
I was so worried about the mercury in the saucer.” “But I do remember Him all the time,” said the shopkeeper. “When I am doing my business, I am also carrying mercury in a saucer. I am fair, honest and kind to my customers. I never forget Allah Ta’ala in my dealings with other men.”
“Men whom neither trade nor sale (business) diverts from the remembrance of Allaah (with heart and tongue) nor from performing As‑Salaah (Iqaamat‑as‑Salaah) nor from giving the Zakaah. They fear a Day when hearts and eyes will be overturned (out of the horror of the torment of the Day of Resurrection). That Allaah may reward them according to the best of their deeds, and add even more for them out of His Grace. And Allaah provides without measure to whom He wills” [Al Quran, Surah an-Noor 24:37-38]


point ceritanya..apa2 pun ingat ALLAH...INSYAALLAH....


semoga post kali ini memberi manfaat kpd pembaca dan diri sy sendiri..IA..
doak jg diri sy nk berjuang esok histo..semoga ALLAH permudahkan urusan kita semua..ameen



Monday, June 6, 2011

saat mengenal tarbiah~

alhamdulillah masih mampu bernafas~ dlm kesibukan exam final~ tgh2 study tiba2 terpanggil utk menulis berkongsi sebuah creka kehidupan manusia~ yakni aku sendiri

alhamdulillah tidak pernah terjangka di fikiran akn menjejak kaki ke luar negara apath lg ke bumi czech republik ini..takdir ALLAH yg membawa aku tersadai ke sini...jika diikutkn surat MARA destinasi asal negara lain~ tp sudah tertulis takdir dibawa kesini...kalau diikutkan pengalamn menjawab entrance exam itu bknlh keinginan diri sendiri, dan jawab pun dalam keadaan x bersungguh2 tambahan pula terkena flu waktu exam~ dipendekkan cerita itulah takdir ALLAH yg memberi rezeki pdku utk lepas dan terbanglh daku ke bumi czech~

di bumi czech inilah aku lebih mengenal tarbiah~ kalau dulu setakat usrah kecil2 lan zaman sekolah..ikutlh jgk..tp still nakal..huhu tido j~ ngee..kalau ada ceramah kt sekolah pergi bila kawan ajak..kalau diikutkan rsanya student paling nakal kot perempuan dlm kelas sains agama tu...kawan2 lain ada bercita2 nk pergi mesir...tp diri ni~ erm xpermah nk memasang cita2 pun

~tp semua itu adalah pengalaman yg mencorakkn kita sepertimna hari ini..alhamdulillah...
hampir 9 bulan berada di bumi czech ini sedikit sebanyak mungkin mengubah persepsi hidup diri~ Saat mengenali akak2 di cni, harus aku akui mereka sgt baik..jazakillah sgt akak2 kerana sudi menerima kedatangan kami dan sudi memberi tunjuk ajar~ dan jg sudi menjadi akak2 usrah kami~ melibatkan diri dlm usrah walaupon pd mulanya agak liat~ hehehe bdk nakal..sabar j lh akak2 usrah fina ek...
sedikit sebanyak harus aku akui berjaya memberi impak dlm kehidupan diri~ erm itu biarlh antara sy dgn Pencipta yg mengetahui~

tujuan sy menulis entry ini adalah utk mengucapkan ribuan terima kasih kpd senior2 dan memanjatkan kesyukuran terhadap ILAHI~ selalu sj pujuk hati ni sebenarnya sedihlh jgk tgk bdk negara lain dh boleh balik tp masih terkontang-kanting di cni..tp satu j yg buat sy sgt x menyesal~ kerana tarbiah yg sy miliki d cni mungkin x dpt sy grab d tempat lain, bkn bermaksud tempat lain x sempurna tarbiahnya~ bermakna diri ini sesuai dgn tarbiah di sini~
BENARLAH ALLAH MAHA MENGETAHUI~ sesuatu yg terbaik utk hambanya~

jom kita kuatkn semangat jawab exam oral yg mengajar kita erti kebergantungan pada ALLAH s.w.t~ Senior selalu ckp~ mcm2 kejaiban berlaku exam oral ni ats pertolongan ALLAH~ YA ALLAH permudahkanlh urusan kami, bantulah kami hanya kepada ENGKAU kami memohon~


~ jangan disesali takdir tp cubalh pandang ke hadapan mungkin ada sesuatu yg indah sedang menanti kamu~ bersyukurlah saat kamu masih mampu bernafas, bersyukurlah saat kamu menikmati setiap saat kehidupanMu..andai tersalah langkah, kembalilah ke jalan ALLAH, tetapkn hati, hanya kepadaNYA dirimu berserah...

kuatkanlah semangat hambaMu ini ya ALLAH~ ameen

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~