There was an error in this gadget

Friday, August 21, 2009

luahan hati

did i still like him???
the question answered when i called him regarding his component of AS.
I m just teasing him about girl.. than i told to him..erm org laki dlm kelas awk kn cket, bolehlh cop aweks selalu...hehe..
to my surprise he answered i already have someone..tp msa tu aku relax j dgr..haha...ego kn biasa ah....aku siap kata lg, baguslah awk ada someone, ada org boleh jaga awk, fly sama2 nga awk...erm seperti biasa jawapannya acuh x acuh...x tahu ah tu....
so we end our conversation.
jauh di sudut hati aku when he has someone, aku terkilan dan bru aku sedar yg i m still like him.. b4 dis i thought that i can forget him...

rite now i m trying my best..b4 dis pon dh trying my best gak..tp still x lupa gak
i hate having this feeling..
it kills me slowly...
so what should i do now??
SIMPLE SOLUTION
get back to the right track
INGAT ALLAH. maybe he is not the best 4 me
ya ALLAH bantulah aku melupakannya..
kalau dihintung hari dan setahun lebih kami x rapat...tp maybe syaitan kot yg membolak balikkn hati ini..klu kira aku dh nk lupakn dia...tp aritu dia msj aku regarding my AS result..maka aku jawablh ..hehe

hatiku bermonolog
afina..kuatkan hatimu..tabahkan hatimu
dirimu bukanlh wanita selemah yg disangka
aku dh delete dh gambar dia...aku dh xde YM dia
hahahahah
start from now on..i will forget him..
i will
i will
it is better to lose him rather than to lose my life and my family

b4 dis aku dh xfikir dh pasal dia
aku study j...bio, chem, fz, math j ada dlm kepala otak ni
baru2 ni j terfikir cket...hehe

sepatutnya aku bersyukur dgn apa yg aku miliki
at least aku ada family..
ada kawan2 yg baik
ALHAMDULILLAH

AN unexpected life

baru2 ni all of students A Level at kolej shahputra get shocked by the news of -kematian ibu abg yem..allahyarhamah still muda..tp ajal dan maut di tangan ALLAH s.wt. she died bcoz of asma attack..but for me abg yem sgt tabah.. ketika bercakap dgnnya aku hampir menitiskan air mata..sesungguhnya sekiranya aku berada di tempatnya aku x mampu meneruskan hidup seperti mana abg yem lakukan..BUAT abg yem..ALLAH MENGUJIMU kerana ALLAH sayangkanmu. takziah buat abg yem sekeluarga..moga dirimu sentiasa dicucuri rahmat ilahi.
kematian x mengenal usia, waktu ataupun ketika. andai takdir ilahi membawa kita tidak ada satupun yg dpt menghalangnya..semoga setiap kematian akn menjadi iktibar untuk diriku
setiap yg hidup pasti akn mati

Tuesday, August 18, 2009

LIFE MUST GO ON

alhamdulillah...rite now i m trying my best to recover myself from depressed and despair bcoz of my result
BUT... ITS OK
rite now i should study 24 seven...huhu ..tHATS mr. HO advise lh..huhu
HEHE
about my math.. at least i got A FOR PURE..BUT B for statistic..OVERALL B...mungkin A pure x gagah... so whether i like it or not... i have to repeat my MATH.. huhu
miss hong gave some advises to me, regarding statistic.. AND RITE now i will try my best to follow her instruction
BIO...huhu.. dis is bcoz practical result hancus... P1 A P2B P3 D...OVERALL c...adoi
how i m going to do about my practical???
but its ok...it is not the end of the road..rite now i will b more optimis...huhu

Tuesday, August 11, 2009

erti sebuah kehidupan

hidup ini x selalu indah ada kadang kala ketawa x kurang juga menangis kehibaan AS result benar2 mengajar aku erti sebuah kehidupan, dugaan, kesabaran. serta ketabahan
aku menangis... jd aku memerlukan teman...so yg jd mangsa semalam.. PQIN and ASAR...thankz to u guys
perbualan dengan Asar mengajar aku erti kesabaran Asar bercerita mengenai temannya yg dikatakn wizard of biology...smpaikn lecturernya kata "awk xyah checklh comfirm A"...TP APA YG TERJADI... that guy just manage to get C..try to imagine he is tHE only ONE who got C..the rest got A.. Asar menasihati aku.. bersabar, jangan lupa ALLAH..Ada hikmahnya sebuah kisah lg...SI tahfiz, seorang imam, selalu soalt hajat..tp resultnya C for history...tp itu semua ujian drp ALLAH...
byk lg kisah yg diceritakn x mampu aku ungkapkn semuanya
Asar adalh rakan sekelasku sains agama..aku bekas pelajar sains agama..tp aku terasa diriku kosong mungkin kerana kurangnya pengabdian aku kpd ALLAH..ya ALLAH ampunkanlah hambamu ini
than

my conversation with PQIN

aku sdey..pqin dgr sambil menasihatiku
pqin, aku rasa kadang2 dunia x adil..
pqin membebeli aku
FINA x adil apa nya dulu mu biasa dh dpt tinggi , ni bru dpt rendah..mna byk mu dpt tingi drp rendah??? x adil lg k mcm tu???
Aku terdiam seribu bahasa...Astaghfirullahhalazim...aku alpa...
Na, tu ujian ALLAH Na
DLM KITAB SUCI AL QURAN SENDIRI ADA MENYEBUT
adakah manusia mengira bahawa mereka akn dibiarkan hanya dengan mengatakan'" kami telah beriman," dan mereka tidak diuji.?. surah al-ankabut ayt 2
Ayat ini benar2 menginsafkan aku...jangan kata kamu beriman selagi kamu tidak diuji dari ALLAH.

PQIN, ramai lg dpt tinggi aku x dpt mcm mereka
LALU dibalasnya dengan kata2
jangan asyik dipandang yg atas, pandanglh jg yg bawah

kenal x erti bersyukur...bersyukurlh...

Dia menasihati aku, na peganglah kata2 ini
HIDUP NI KITA KADANG2 DI ATAS KADANG2 KITA DI BAWAH. BILA KITA DI ATAS JANGAN SESEKALI LUPA PADA YG DI BAWAH DAN BILA KITA DI BAWAH INGATLAH DARIPADA BAWAHLAH KITA DAPAT NAIK KE ATAS
Semua ini ujian drpd ALLAH..Ada HIKMAH di sebaliknya

memetik kata2 drp syafei..rakan sekelasku yg menuntut di MESIR...MEDIC
Hidup ini tak akan indah jika tidak disulami dgn dugaan...

YA ALLAH semoga aku dapat menghadapi dugaanMU.......

P/S: syafiq thank coz tlong cari ayat tafsir...dan kepada semua sahabatku yg sudi menasihatiku




Monday, August 10, 2009

AS RESULT

  • it cannot be denied dat it was so frustrating...i got 1A for chem...luckily it is my favourite subject. B for MATH.. and of course it is becoz my kecuakn jwb 1st paper...maybe xde rezeki...FZ also B...HAHA... bio C... unpredictable...tp dh buat mcm mna rezeki aku setakat tu...aku sdey giler...maybe sbb teknik bljr salah kot...but it is ok it is not the end of the road..



    another important thing is today

    THI messaged me...asking about the result...erm he got 3A 1b...yes i have to admit he is mumtaz..cemerlang compared to me...who should be blamed?me myself or college...msa zaman2 skul aku nga thi lbey kurang j result...huhu..but rite now dia dh jauh tinggalkan aku...our conversation quite ok...i thought he want to forget me 4ever and ever...i cried when talking to him...he calmed down me...xsangka plak dia msh baik lg nga aku...huhu..he said dont pressure...b4 we end our conversation dia kata.....klu ada apa2 masalah bgtau dia..dan dia meminta maaf atas apa yg berlaku..sound nice...huhu...tp bgitulh kehidupan adakala gembira adakala sdey....tp disebabkn sdey result td aku xde perasaan dh...





    hidup aku perlu diteruskan

    aku xkn mengalah..ini janjiku

    aku akn buktikan balik

    aku akn tebus...

    klu org lain bleh aku pon bleh

    INSYAALLAH



    diari hati bermonolog

    "jika org lain bleh, aku pun bleh,

    walaupun aku x segagah mereka, tp aku xselemah yg disangka..

    ADA HIKMAHNYA

    INSYAALLAH

    ya ALLAH hanya kpd engkau aku memohon..

    aku percaya engkau menentukan yg terbaik utk hambamu

    aku akn menganggap ini adalah ujian drimu

    semoga ujian ini akn meningkatkan lg keimananku

    INSYAALLAH



    mungkin doaku xtermakbul lg tp ingatlah ALLAH x pernah mengatakan x utk doa hambanya

    sebaliknya hanya 3 jawapan samada

    YA

    BUKAN SEKARANG

    ada lebih baik sdg menanti utkmu



    mungkin ada yg lebih baik sedang menanti utk ku...

    INSYAALLAH

Thursday, August 6, 2009

u can do it

try your best...its ok...be hepi..ALLAH X jdkn sesuatu tu dgn sia2...ada hikmahnya...
every cloud has its siver lining my dear.........
dia hanyalh sejarah..biarkan yg berlalu terus berlalu
ALLAH itu maha adil
hati ini akn selalu diuji
la takhof wa la tahzan innallahamaana
jgn takut jgn sdey
ALLAH selalu bersama kita

AFINA........

Tuesday, August 4, 2009

hidup ini adalah warna warni yg terlukis pd warna kanvas, walaupun x cantik tetapi mempunyai sejuta makna

COLOURS..
i took this article from I LUV ISLAM.COM

Merah

mereka yang mempunyai aura berwarna merah adalah seorang yang aktif, produktif, selalu memandang masa hadapan dan pelbagai lagi sifat. Namun, pada masa sama mereka ini membuatkan orang lain di sekeliling mereka sukar untuk menjalinkan kerjasama dengan mereka kerana sifat ego dan suka bertengkar.

Bagaimanapun, mereka boleh menjadi seorang pemimpin yang efektif kerana mempunyai fokus yang jelas untuk mencapai matlamat. Mereka ini melambangkan api yang digunakan dalam teori awal mengenai alam. Cahaya mereka terus menyala dan menjadi obor kekuatan untuk menghasilkan produktiviti yang maksimum.

Saranan bagi mereka ini, perlulah meningkatkan hubungan dengan orang lain secara emosional dan sosial. Selain itu berusaha untuk memuji usaha orang lain yang melakukan terbaik untuk mereka, kurangkan bersikap kritikal kerana boleh menciptakan rasa takut kepada individu lain.

Terima pandangan orang lain dan hindarkan diri daripada menyalahkan orang lain apabila terjadi sesuatu kegagalan.

Jingga

Mereka yang sukakan kesenangan duniawi, sukakan tentangan, suka berkhayal, suka membantu orang lain dan pelbagai lagi sifat.

Secara umumnya, mereka yang mempunyai aura berwarna jingga yang sangat ego dan terlalu mementingkan diri sendiri. Mereka ini hidup dalam dunianya sendiri tanpa menghiraukan keadaan orang lain di sekelilingnya. Ada kalanya mereka ini tidak menyukai kehidupan untuk berkeluarga. Namun, kebaikan mempunyai aura berwarna jingga, mereka ini panjang akal dan kreatif.

Saranan bagi mereka ini agar sentiasa menyedari bahawa kesederhanaan dalam hidup amatlah penting. Dengan mengamalkan kesederhanaan, mereka mampu hidup dalam semua lapisan masyarakat dan mula menjalinkan hubungan dengan orang sekeliling agar kehidupan senang pada kemudian hari.
Kuning

Mereka yang mempunyai aura berwarna kuning suka menyenangkan orang lain, sukakan humor dan membuat orang ketawa, suka mengambil risiko dan pelbagai lagi sifat.

Meskipun mereka ini pandai menghidupkan suasana di kalangan orang yang tidak dikenalinya, mereka juga pada masa yang sama berkecenderungan untuk berasa malu. Mereka adalah seorang yang suka memberontak, mudah sedih, selalu tertekan dan tidak bahagia.

Selain itu, mereka senang terjerumus ke dalam sesuatu perkara yang tidak elok. Bagaimanapun, mereka ini mempunyai kekuatan yang tidak terbatas, tidak boleh duduk diam dan gemar untuk bersukan.

Saranan untuk mereka yang mempunyai aura berwarna kuning agar sentiasa berhati-hati dan tidak terjerumus ke dalam perkara yang tidak elok.

Hijau

Mereka ini mempunyai pemikiran yang cepat, cemerlang dan pandai. Tidak suka diperintah, suka bersaing dan mempunyai personaliti serta penampilan yang menarik. Bagaimanapun, secara umumnya mereka terlalu agresif dan tidak boleh menerima pandangan orang lain di sekeliling mereka.

Mereka mempunyai sifat keras kepala, bongkak dan mengutamakan kesempurnaan serta tidak sabar untuk mendapatkan sesuatu. Mereka juga sukar untuk mengalah dan mengakui kesilapan mereka. Mereka ini mempunyai keperibadian yang kuat, cenderung untuk membuat keputusan sendiri.

Saranan bagi mereka ini agar mencari sahabat yang dapat menghargai kelebihan mereka kerana mereka selalunya cepat bosan dengan sahabat yang tidak mempunyai cita-cita dan tidak berusaha untuk memajukan diri sendiri.

Biru
Mereka ini mudah memberikan perhatian kepada orang lain dan mahir berkomunikasi. Mereka yang mempunyai aura berwarna biru selalu ingin disayangi tetapi agak ragu-ragu di dalam soal ini kerana mereka inginkan diri mereka disayangi melebihi daripada apa pun yang ada di dunia ini.

Selain itu, mereka ini terlalu dramatis dalam soal percintaan dan cenderung untuk memanipulasikan orang lain. Namun, mereka ini mampu merasakan dan mengetahui apa yang difikirkan orang lain dan mempunyai ramai teman.

Orang di sekeliling mereka sangat senang untuk bergaul dengan mereka tetapi malangnya mereka yang beraura biru senang untuk diambil kesempatan kerana sifat mereka yang murah hati dan tidak ego.

Saranan untuk mereka ini adalah untuk belajar untuk menjadi lebih tegas supaya tidak akan dipergunakan oleh orang lain.

SO what is your colour???
my colour is blue...huhu...i feel comfortable with that colour...i am deeply in love with blue..huhu....thats why lh klu nk bli apa2 blue is my priority...huhu...rumah sukan dulu pon colour biru..USAMAH BIN ZAID...Klu dlu baldi..cetong semelh biru...hehe..my mum said...asyik biru j smpai baldi pon biru k. thas why she bought me a blue bedsheet.ni msa zaman sekolahlh...semangat rumah sukanlh katakan..hehe.. untill now, blue still my favourite colour...blue denotes tranquility......as calm as gentle breeze...

Sunday, August 2, 2009

salam perkenalan

salam...ismi nurafina binti abdul razab.... afina means forgiven...hehe..memaafkan????pemaaflh jgk..a sensiive person......klu agak berasa hati dgn someone..i just remain silent..thats my style..huhu...xsuka gado2 ni...huhu...but sometimes its hurt...ouch..yelah mkn hatiln namakn..huhu...tulah susahnya berhati lembut ni...nk buat mcm mna...according to my horoscope(tp xleh cayalh) mmg aku ni sensitif dan pentingkan persahabatan...+loyal..hehe loyal????being loyal ....huhu..kerana sifat loyal ni lh menyebabkan kita ssh nk melupakn seseorg..eventhough we should forget someone..never mind let by gone be by gone.
.

hidup adalah akar yang menjalar, menjelajah segenap destinasi, walau payah walau sesukar mana walau yg datang hanyalh setitis air jernih yg bakal menyinari hidup sesingkat cuma..

life is short..thats the reality..i love being myself.someone has told me b4 just be yourself...tp kdg2 xsemua yg kita inginkan kita akn kecapinya kerana itulah kehidupan...ALLAH tahu apa yang terbaik utk kita..INSYAALLAH


salam perkenalan

salam...

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~