There was an error in this gadget

Friday, December 30, 2011

secebis kenangan, manisnya ukhwah, terkandung ibrah..dr KOTA LONDON~ NEWCASTLE~ EDINBURGH

alhamdulillah~ tidak sia2 percutian selama 9 hari di bumi UK...dr kota london hingga lh ke bumi edinburgh...
persinggahan bermula di kota london..kota yg sgt sibuk. dan tidak pernah sunyi daripada telatah manusia yg bermacam ragam....keindahan architecture sememangnya mampu memukau mata yg memandang... tp bukan itu point utamanya tp semangat ukhwah yg dpt sy rasakan..menumpang di rmh akhawat di sana..tanpa mempunyai sbrng ikatan darah, mahupun pernah mengenalinya, ats dasar kita seagama, kerana islam, kita disatukan..subhanallah, semoga ALLAH membalas jasa kalian..insyaallah..berbanding dgn ragam manusia lain apabila kami singgah di MALAYSIAN hall ternyata, atmospheranya berbeza..ats dasar disatukan satu negara, tiada keindahan ukhwah, malaysian is everywhere so tiada kemesraan, bahkan tiada secebis senyuman menguntum di bibir..bkn salahkan mereka tp mungkin terlalu normal berjumpa dgn MALAYSIAN, so nothing special if u see other malaysian~ tiada keindahan di situ...

demi mencari sebuah pengalaman, kami singgah di sebuah masjid yg bertapak di kota london, jika tidak silap east central london mosque namanya..rata2 insan yg mengimarahkan masjid adalah insan2 berbangsa arab, sempat besujud di masjid itu, menggamit ketenangan jarang sekali diperoleh dalam hiruk pikuk kota..ditakdirkan ALLAH bertemu dgn seorg mak cik, ats dasar islam, seagama, mak cik menjemput kami menikmati sedikit hidangan, ingin menolak tp melihat kesungguhan mak cik tersebut, kami menerima pelawaan...kami mengucapkn terima kasih, apa yg mengkagumkn aku adalah jawapan yg terpancul dr mak cik tersebut
~ DONT THANK ME, BUT THANK ALLAH, it is from ALLAH
masyaallah, begitu sekali fahamnya insan tersebut akan semua rezeki dtngnya drp ALLAH.~

ketika menunggu bas, terserempak mak cik yg berasal dr iran, mambantu kami mencari jalan ke tempat yg ingin dituju, sempat berbual, tersentuh hatiku melihat seorg ibu yg menyatakn hasratnya supaya anknya bertudung seperti kami, ditunjukkan gambar anaknya, ternya kasih ibu yg amat mendalam..~ she said to us~ please pray for my daughter, I want her to wear scarf like u guys..all of u have NUR... terkesan di hatiku...

setelah 3 hari di hiruk piruk kota, perjalanan di teruskn ke kota kecil newcastle tempat org sahabat shahputra belajar...jazakillah sahabat kerana sudi melayan kami..masakan yg enak.. permainan yg menyeronokkan...fitriyani, rozalia, wani dan afaf..jazakillah sgt2..moga ALLAH membalas jasa kalian...

pengisian yg menarik di kota newcastle, dr seorg kenalan, mengupas muqadimah tentang tafsir karangan syed quttub...karangannya yg cukup berpuitis mampu memberi kesan di hati pembaca. dan jg perkongsian dr sahabt mengenai soal berkat...berdoalah supaya kita diberi keberkatan hidup dan kebrkatan masa...seperti mana syed qutub jg pernah mengalami era gelapnya..beliau benar2 faham islam ketika berumur 40 tahun...masa selepas itu digunakn utk berbakti pd islam, walaupun dilihat singkat waktunya bebanding masa sebelumnya tp kerana keberkatan masa yg digunakn utk kerja2 dakwah mampu memadamkn kerugian waktu 40 thun terdahulu.

4 hari berada di newcastle benar2 menggamit memori kami tatkala kami sama2 berjuang di shahputra dahulu..indahnya ukwah itu, manisnya persahabatan itu...saat bermain UNO, bersama2, makan bersama2, bersolat sama2 and shopping sama2..

perjalanan diteruskan ke kota edinburgh..ditemani oleh insan nurhamimah zainal abidin kenalan di sebuah program di MALAYSIA dahulu..jazakillah byk2 awk..moga ALLAH balas dan permudahkn segala urusan..byk historical place yg ditunjukkan kpd kami... I learn a lot from u ~
TIDAK lupa jg pd raihan yg sanggup berkorban wang dan waktu utk sama2 bersam kami di edin..with u the event is more happening...


jazakillah byk2 tidak lupa pd akak yg menjaga kami, k dayah dan k.qibah~

ya ALLAH semoga hati2 kami bersatu keranaMu ya ALLAH~kerana ukhwah itu indah

Friday, December 9, 2011

wahai pemuda~

semalam ber~ keluarga~ hehehhe akak berusrah

erm typical opinion yg selalu terpancul di mulut kiat usrah membuat lingkungan bulatan dan bertadabur, berbincnag soal agama.. siapa kata mcm tu j usrah?

erm terus terng sy katakn sblm sy kenal tarbiah kt cni, sy pun fikir mcm tu jgk..heehhehe..biasalh bdk2~ typical thought..
tp usrah kt cni lain sgt...usrah ibarat sebuah keluarga..ada ibu yg mengambil berat tentang kita, ada ibu yg selalu masakkan utk kita, ada ibu yg sentiasa bertanya khbar kita, ada adik beradik utk berkongsi pendapat dan masalah..

semalam bkn setakat bertadabur, siap membedah movie lg.....hehheheheh SANG PENCERAH~

isu yg sy lihat pd movie ini..tentang perjuangan pemuda utk menegakkan dakwah di tanah tumpah darahnya. dalam melalui liku2 perjuangan pemuda ini jg tidak lari dgn ujian...sehinggakn part yg menyedihkn rmh nya dibakar, tmpat dia menyerbarkn ilmu ...sehinggakan pd satu tahap dia sudah berputus asa~

sehinggakan seseorg meniup kata2 semangat...PEMIMPIN YG BAIK DI MATA ALLAH TIDAK AKAN MENINGGALKAN UMAT~ sgt terkesanlh di hati ini.. bkn senang utk menjadi seorg pemimpin..
bahkan kitalah generasi2 syabab yg bakal menyambung perjuangan islam...adakah kita ingin bersama mengemudi kapal perjuangan ataupun hanya menjadi boneka yg sekadar menonton pelayaran itu??

TEPUK DADA TANYA IMAN~

yg baik datangnya dr ALLAH..yg buruk dtngnya dr diri sy sendiri....

jazakillah ~ usrati...keluarga sy..nice day spent time together~

hehehhe apa2 pun sy tetap sayang keluarga sy kt MALAYSIA...~hehehheheh

Sunday, November 20, 2011

LIVER , hati

every single part in our body is really crucial ..rite? but for this post I want to grab our attention to this organ..LIVER...why LIVER? erm actully msa study PHYSIO, tercome across psl liver, quoted by GUYTON hehehehh~ with few exception almost all blood-clotting factors are formed by liver. Therefore diseases of liver such as hepatitis , cirhosis, and acute yellow atrophy can sometimes depress the clotting system so greatly that the patient develops a severe tendecy to bleed~

erm byk lg fungsi hati, detoxification, glycogen store, decomposition of RBC............

Tp bkn secara saintifiknya ingin sy utarakn , tp HATImempunyai fungsi jauh lebih penting lg..
yakni hati seorang muslim


Nabi Muhammad s.a.w bersabda,

"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."

(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir)


hati berperanan cukup besar dlm diri seseorg muslim. Walaupun manusia dianugerahkan akal tp hati turut berperanan mengawal diri manusia. Bukan senang utk menjadi insan yg berhati mulia. jauh sekali dgn cabaran2 dunia sekarng.. dgn sikap manusia yg mamentingkan diri, sifat materialistik, berapa kerat sahaja insan yg mampu menonjolkan nilai2 murni .

sedikit penjelasan~ sy copy sedikit dr blog ini
http://siasahdiri.wordpress.com/2009/12/24/mengenali-hati-dan-seketul-daging/

Tetapi hati yang disebutkan Qalbu atau Qalbun itu bukan daging seketul seberat setengah kilo itu sebenarnya. Seketul daging itu hanya simbolik kepada Qalbun tetapi itu bukan hati yang hakiki. Ia hanya sebahagian komponen diri fizikal saja yang berperanan untuk mencernakan diri kita dengan fungsi-fungsi fizik secara biologis.

Adapun apa yang dimaksud hati atau Qalbun yang memiliki berbagai rasa; sedih, hiba, gembira, bahagia, bangga, takut, cemas yang bertindak menjadi stereng itu bukan daging seketul itu. Apa apa yang dimaksudkan dengan hati itu adalah rasa-rasa, perasaan yang menguasai seluruh diri kita itu.

Rasa-rasa dan perasaan inilah yang disebut hati atau pun intipati atau stereng kepada diri kita – hati nurani. Rasa, perasaaan, naluri, semangat, jiwa, keinginan dan apa-apa inilah yang bercantum kemudian menjadi hakiki hati

~ MARI MENJAGA HATI KITA~ sy berpesan pd diri sy sendiri yg sentiasa alpa


Wednesday, August 17, 2011

hidup ini ibarat roda

seringkali kita dgr ucapan ini, tatkala kita gagal ataupun berjaya..analoginya hidup manusia ini bkn berada pd paras yg statik..bab kata seorg sahabat ujian itulah yg mencorakkan lg kehidupan manusia...marilah kita fikir sejenak akn ungkapan hari ini..


MEREKA yg BAIK hari ini, tidak semestinya baik pd hari semalam,

MEREKA yg JAHAT hari ini, X semestinya masih jahat pd hari esoknya,

MEREKA yg berada di jalan dakwah hari ini, x semestinya akn berada di jalan dakwah selamanya.

MEREKA yg sunyi dr dakwah sebelumnya, x semestinya sunyi buat selamanya.

MEREKA yg bencikn dakwah ini, x semestinya benci selamanya.
dan begitulah sebaliknya, mereka yg cintakn dakwah hari ini,
x semestinya cinta akan dakwah selamanya

itulah fasa kehidupan..manusia x tahu apa yg bakal berlaku pd esok nya...soal iman, taqwa, hati, hanya ALLAH yg tahu...tp begitulah kita manusia, dalam meniti bait2 kehidupan yg kadang2 kala mampu merubah hidup manusia sehingga 360 darjah...

mereka yg berada di jalan dakwah, moga ditetapkn hatimu di jalan dakwah. Doalh supaya ALLAH tetapkn hati kita di jalan ALLAH~ ameen

a reminder for me and us~





Monday, August 15, 2011

mcm mna belajar dkt czech republik????

selepas melihat post seorang sahabt belajar kt USM-KLE india...rsa iri hati jugk tgk accomodation yg best..hehehehhe compared to palachova~ but palachova is still a nice place for me.... erm basically mmg org ckp belajar kt cz ni sgt susah...smpaikan ad senior yg sy jumpa kt WOW (wonderful oversea week ) ckp if u can survive studying in czech republic you can survive kt mana2 pon..hehehehhehe

terus terang sy ckp mmg lh susah belajar medic tp kt mana2 pun susah kn..nama pun medic... yg menambahkn lg kesakitan bljr kt cz ni sistem exam yg oral..hehheheh...relax2 jgn gelabah..mmg rsa susah kn..tp jgn pandang pd sudut negatif..jom kita view sudut positif nya...dh kalau oral mmg otak kita kena speed up lh fikir about that question rite..nk2 kalau question on the spot..tp cuba fikir mcm mna korang jd doc nnti..u cant waste even a single second rite? u have to made such a quick decision...so menjawab exam oral adlah sebagai medium utk melatih kita mnghadapi situasi genting...kt cni jg depend on nasib..nasib kt cni mean rezeki ALLAH.... bayankan ad 200 soalan anat, awk kna draw satu piece paper yg ad triplet question, nasib ko lh ko dpt question mana kn...tp kt cni pengajaran yg diambil adalah tawakal pd ALLAH.. masyaallah, duk kt cni barulah sy sedar akn konsep tawakal yg sebenarnya..myb klu exam written kita x kn rsa setawakkal exam oral.

maka bertawakallah kamu kpd ALLAH menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatlah, dan infakkanlah harta yg baik utk dirimu. dan brng siapa yg dijaga dirinya dr kekikiran, mereka itulah org2 yg beruntung (at-tagabun 16)


and setiap week ad microtest.... microtest ni writen ek..ad 5 or 6 question..dan kita akn diberi gred utk result kita..end of semester results ini akn dikumpul...at least 60% from the test kita kena pass....heheheheh nma j micro tp heheheh penting sgt..B4 masuk practical anat or histo student kena jawab microtest berkenaan topik yg bakal diajar dlm klas practikal hari itu...tp sblum tu kita dh bljr tajuk tu dlm lecture..just kita nk sharpen lg kn...so kita kena prepare lh b4 masuk practical tu..x de lh ternganga kita ntah apa yg kita beljar..x ke rugi nmanya tu..hehehheheh tp ternaganga tu biasalh byk sgt input...so sistem test mcm ni mengajar kita konsep continuos learning...being a medical student is a continuous learning process rite..x kn masa final bru ko nk pulun semua tu...haru biru jdnyer..so msa final at least awk repeat j apa yg awk dh study..x de lh rsa beban berkil02 kt kepala tu...ehheheh

sistem belajar kt cni mainly traditional dgr lecture...tp practical pun ad...histo tgk slide..best..dinasihatkn duduk lh dekat barisan depan...microscope power ...sy yg sebelum ni x pandai gna microscope..(wat malu j ) dh berkemahiran lh cket gna microscope tu...berkenaan slide ni..dlm satu sem ad dua slide test....slide semua kita dh beljar ..lecturer akan bg satu slide kt kita , so kita kan view under microscope..kna guess tu slide apa..skin k, duodenum k, ovary k..apa2 lh...then present apa yg ad dlm slide tu..so msa practical bljr betul2..lecturer ckp lh slide ni mcm mna..apa ciri2 dia....ni pun oral kdg2 lecturer tanya lh jgk beza slide ni dgn slide yg myb seakan2 sma..conton apa beza young placenta dgn matured placenta.. contoh beza palatine tonsil dgn lingual tonsil

anat plak, practical locomotor mmg kita akn engange dgn mayatlh..hehehe..lecturer sgt baik..msa lecturer bincang dlm lab..dgr betul2..GIT, internal organ semualh best..dulu sy x nk jd doctor pun tp bila beljar medic ni, alhamdulillah minat tu dtng dgn sendiri nya.. erm msa summer kiat diberi peluang disect mayat...mayat yg fresh lg..kita diberi pilihan nk wat part apa...stomach and pelvis k. thorax k. heand and neck k..lower limb k. upper limb k..maka dissectlh mayat tu....experience yg menarik..walaupun mayat x sbyk india tp still ad peluang dissect..it is still good..

erm asyik part belajar j..ni part environment plak, suasana yg kondusif utk blajarr....winter yg best...snowflake yg cantik, ,erm makanan halal susah, so kita bolehla asah bakat memasak..hehehhehe bekalan ayam halal ad dijual dkt masjid or albert..tp albert tu jarang2 ad...kos hidup rsanya mcm MAS...boleh tahanlh..duit MARA bg jgn bimbng cukup j...

the best thing about being hradec kralove or czech republik..ukhwah yg terbina sgt indah..senior sgt baik...jgn bimbng buli2 xde..hehehheh..seiously rsa selesa dgn persahabatan yg dihulurkn oleh akak2...ukhway yg terjalin kerana ALLAH sgt manis... masa winter nnti ada I-GAMES antara 3 buah uni dkt cz..hradec kralove, prague, olomouc...msa ni boleh lh berkenalan k..enjoy2 cket..hehehhe...


yg penting percaya bahawa ALLAH tahu apa yg terbaik utk kita....Perancangan ALLAH cukup indah..ALLAH bawa kita kt mana2 pun, ALLAH pasti akn tolong kita melaluinya..insyaallah~



setakat ini shj post ini..yg baik dtngnya dr ALLAH , yg buruk adalah kelemahan sy sendiri...

Thursday, July 21, 2011

satu keinsafan~

Alhamdulillah~ selamat sampai k KLIA~
pelbagai cerita dpt ku coretkan buat catatan kali ini.
kisah perjalanan dr prague k dubai kali ini agak mencabar~ situasi cemas menyelubungi seluruh kabin~ safety seat perlu dipakai most of time..
after perjalanan hampir berusia dua jam tiba2 kapal terbang boeing terumbang ambing, sedikit menerjah ke depan seluruh isi pesawat, hampir tehuyung hayang badan penumpang~ aku sebelum ini x pernah ,mengalami situasi begini, berdebar bukan kepalang. terfikir adakah ajalku sudah tiba? bersediakah aku utk menemui yg esa? terdengar suara2 mak cik2 arab bertakbir, mengucap x kurang juga isi penumpang lain yg bertempik.. alhamdulillah perkara itu x berlanjutan panjang, mungkin dlm 5-7 minit sahaja~ tp byk ibrah yg boleh kita ambil drp situasi di ats` akak senior ku yg satu flight dgn aku berkata~ mungkin ALLAH nk timbulkan ketakutan dalam hati manusia supaya kita sentiasa mengingatiNYA..INSYAALLAH~ yelah manusia ni lalai ..al-insan dlm bahasa arabnya sendiri diterjemah drp perkataan lupa~

ALLAH lah sebaik2 penolong manusia~

memetik surah al-imran ayat 160 yg berbunyi

Jika ALLAH menolong kamu, maka x ada yg dapat mengalahkanmu, tetapi jika ALLAH membiarkan kamu ( tidak memberi pertolongan ) maka siapa yg dapat menolongmu setelah itu? Karena itu hendaklah kepada ALLAH sj orang2 mukmin bertawakal~

next stop KLIA~ kt cni ALLAH mentakdirkan jumpa mak cik2 yg bakal menunaikan umrah dgn haji~ bersembang lh dgn seorg mak cik ni..timbul bibit keinsafan di hati... tanya dia mak cik dtng sorang j k? mak cik jawab ye.. x nk susahkan saudara kt cni.. anak mak cik mcm mna? anak mak cik sibuk..walaupun tenang mak cik itu menjawab jauh di lubuk hatinya aku tahu dia sensitif. dia ckp dia nk berpuasa kt mekah suasananya meriah, klu kat MAS x de siapa2 dia sorang j kt rumah..dia cakap waktu inilh kalau boleh nk kutip amalan selagi mampu...

aku terfikir mcm mnalah aku nnti bila besar? adakah aku mampu melaksanakn tanggungjawab sbg anak dgn sempurna~ wallahuallah..persoalan ini hanya ALLAH yg tahu dan jawapan ini kalau aku inginkan jawapan yg terbaik akulah yg kena didik aku dr sekarng~ INSYAALLAH

Dan Kami perintahkan kpd manusia (agar berbuat baik )kepada kedua org tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yg bertambah-tanbah, dan menyapihnay dalam usia 2 tahun.Bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua org tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu~
31:14

semoga bermanfaat~ INSYAALLAH


Monday, July 18, 2011

DUNIA= penjara???


kutulis cebisan2 kata hari ini, dan semuanya adalah ilham drp ALLAH, semoga bait2 kata ini bakal memberi manfaat pd kita yg msh berjuang, tidak kiralh perjuangan dlm peperiksaan mahupun perjuangan dalam menegakkan syiar islam.

ingain sy kongsi satu hadith yg sy dengar dr seorng senior melalui satu program


Nabi SAW bersabda maksudnya : " Dunia itu penjara bagi orang yang beriman dan syurga bagi orang kafir."(Hadis Riwayat Ahmad, Muslim, dan At-Tirmidzi dari Abu Hurairah. Sahih Al-Jami' - 3412)..

erm mengapa begitu ironinya dunia disifatkan sbg penjara bagi umat islam? hakikatnya dunia ini adalah persinggahan semata2, di dalam AL-QURAN mahupun hadith2 tercatat kemas mengenai larangan2 ALLAH...tentu berat sekali bg seseorg utk menjauhi larangan ALLAH seperti jangan mengumpat, jangan mengkeji, jangan meyakiti, jangan berzina, jangan berjudi dan pelbagai lg larangan. Larangan ini bukanlah utk menyusahkan umat islam sebaliknya utk menjaga kemashlahatan umat uslam..insyaallah~

memanglh sukar utk melaksanakan syariah islam, MAsakan mudah sedangkan syurga itu manis. masyaallah indahnya syurga. di dalam al-quran diceritakan mengenai syurga, seperti dlm surah AL-WAQIAH, dan terdapat jg dlm ayat2 lain. keindahan syurga itu seharusnya memotivasikan diri kita utk mengejar syurga..INSYAALLAH~

DUNIA ini adalah tempat utk menanam, akhirat jualah tempat utk menuai~

jika baik tanaman di dunia, insyaallah indah jg tuaian di akhirat~ insyaallah










Sunday, July 3, 2011

kita usaha, kita cuba

baiklah berapa ramai dalam kalangan kita yg takut mencuba?? erm sy sendiri pun seorang penakut. jom kita kupas isu exam oral di czech.

memang takut exam oral ni, sbb melibatkan mood pemeriksa...
sometimes it doesnt matter how good u ar or sebaliknya..

tp sebagai seorang muslim kita percaya akan konsep rezeki..kalau memang rezeki kita lepas exam tu even x habis baca contohnya anatomy 200 oral question~ TP kalau ALLAH bg rezeki kita dpt soalan yg kita baca dan ALLAH lembutkan hati pemeriksa..
ingat ALLAH yg pegang hati pemeriksa dan ALLAH lh yg melancarkan segala tutur kata kita dan drp ALLAH lh jg kita mendapat ilham..
dan konsep tawakal sgtlh perlu dalam menghadapi ujian sebegini..
seperti dalam surah AL-TALAQ ayat 3
dan Dia memberinya rezeki dari arah yg tidak disangka2. Dan barang siapa bertawakal kepada ALLAH, niscaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan-NYA, sungguh ALLAH telah mengadakan ketentuan bg sesuatu..


seiring dengan tawakal usaha juga harus dilakukan..

dan semestinya exam oral ini menimbulkn rasa gusar yg amat sgt di hati student2..apabila timbul perkara begini, student tidak berani ataupun tiada kekuatan utk menghadapi exam..dan sudah tentu perkara yg ditakuti adalah fail..ye sbb once u failed, it is really hard to build it up again. thats the reality..but when u believe in ALLAH, INSYAALLAH everything will be fine..


Semua orang inginkan syurga, tp kebanyakan orang takutkan mati,
semua orng ingin lepas exam, tp kebanyakan orang takut fail( erm sy sendiri pun takut sgt..tipulah x takut)

tp mcm mana kita nk tahu kita pass or sebaliknya kalau kita x pergi exam tu..mungkin ALLAH nk bg rezeki pd hari tu, tp disebbkn kita x pergi maka x dapatlh rezeki tu..dalam mengejar rezeki itu kita juga haruslah ada usaha, sepertimana kita ingin mengejar syurga, kita cuba utk berusaha ke arahnya..INSYAALLAH..

p/s : sedng melatih diri utk BERUSAHA utk menghabiskan soalan anatomy..ya ALLAH permudahkan urusan kami, dan sahabat2 kami, senior2 kami..sesungguhnya semua keputusan dan rezeki terletak padaMu ya ALLAH...



Wednesday, June 15, 2011

takdir , jalan ALLAH, x siapa duga

alhamdulillah, sebenarnya fikiran bercelaru esok nk exam final histo...terbangun lewat and mcm x betul tp xpelah, mungkina da ibrah yg perlu sy ambil hari ni...jadi dipendekkan cerita sy pun skype dgn seorng hamba ALLAH..erm hamba ALLAH ini kukira sgt istimewa, kerana diberi hidayah ALLAH, pada mulanya hamba ALLAH ni, a normal muslimah xdelh yg sgt mendedikasikn diri pd agama tp takdir ALLAH...

ditakdirkan ALLAH , dia tiada rezeki utk meneruskan pelajaran di czech republik, tp jika diperhatikn, insan ini sgt tabah, walaupun kenal dia baru 2 bulan tp dia sgt MEnghargai sahabat..bersyukur sbb dipertemukan dgnnya..dan byk ibrah yg dpt aku ambil drp nya..

dan pulanglh dia ke MAS..I have to admit she has totally changed...drp percakapannya yg dulu nakal asyik menyakat org kepada insan yg selalu mengingatkn org lain kepada ALLAH..dan dia selalu ckp ada hikmah aku fail first year fina, dan pulang ke MAS adalah satu rahmat besar utkku..ya ALLAH begitu sekali baiknya sangkaannya kepada ALLAH.. selarilah dgn hadis yg berbunyi ~ aku adalah sangkaan hambaku terhadapku~ so jom kita baik sangka dengan ALLAH... INSYAALLAH

ibrah yg kita boleh ambil dr kisah yg sgt istimewa ini, dont judge people, people can change and maybe he or she will be better than u..erm hidayah itu milik ALLAH, tatkala ia menyapa sambutlah dengat hati terbuka kerana ia adalah anugerah yg sgt bernilai, tidak mampu dibeli, x mampu dicari, tp harus ada usaha dalam mencari hidayah and of course kena byk2 doa..supaya ditetapkan hati di jalan ALLAH, INSYAALLAH...


INGIN SY KONGSI CERITA YG MUNGKIN BOLEH KITA TELADANI..IA...itupun di share oleh akak istimewa td...sy sayang kamu, dan terima kasih ya ALLAH kerana pertemukan aku dgn nya~ cerita ni sesuai utk org yg nk exam ..heheheh


here lived a pious man all by himself, who spent most of his time in praying, fasting and praising Allah. Almost all his waking hours were utilised in meditation and devotions. He was very happy with his spiritual progress. No wicked thoughts came to his mind and no evil temptations entered his heart.
One night, he dreamt a rather disturbing dream. He saw that a shopkeeper in the town was far superior to him in spirituality and that he must go to him to learn the basics of true spiritual life. In the morning, the pious man went in search of the shopkeeper.
He found him busy with his customers, selling goods and collecting money with a cheerful face. He sat there in a corner of the shop and watched the shopkeeper carefully. No signs of any spiritual life at all, he said to himself. His dream could not be true. But then he saw the shopkeeper disappear to pray his Salah.
When he returned, he was busy dealing with money matters again. The shopkeeper noticed the pious man sitting in the corner and asked: “As Salamu Alaikum, would you like something, brother?” “Wa Alaikum As Salam. Oh! No! No!” said the pious man. “I don’t want to buy anything, but I want to ask you a question.”
He then related his dream. “Well, that is very simple to explain,” said the shopkeeper, “but you will have to do something for me before I answer your question.” “I will do anything for you,” replied the pious man. “All right! Take this saucer; there is some mercury in it.
Go to the other end of the street and come back fast within half an hour. If the mercury falls out of the saucer, you will hear nothing from me. There you go now.” The pious man took the saucer and started running. The mercury nearly wobbled out of the saucer. He saved it just in time, and slowed down.
Then he remembered he had to return within half an hour, so he started walking at a fast pace. At long last he returned puffing and panting. “Here is your mercury, safe and sound,” he told the shopkeeper. “Now tell me the true interpretation of my dream.”
The shopkeeper looked at the pious man’s weary condition and asked him: “Well, friend, how many times did you remember Allah while you were going from this end of the street to the other?” “Remember Allah!” exclaimed the pious man. “I did not remember Him at all.
I was so worried about the mercury in the saucer.” “But I do remember Him all the time,” said the shopkeeper. “When I am doing my business, I am also carrying mercury in a saucer. I am fair, honest and kind to my customers. I never forget Allah Ta’ala in my dealings with other men.”
“Men whom neither trade nor sale (business) diverts from the remembrance of Allaah (with heart and tongue) nor from performing As‑Salaah (Iqaamat‑as‑Salaah) nor from giving the Zakaah. They fear a Day when hearts and eyes will be overturned (out of the horror of the torment of the Day of Resurrection). That Allaah may reward them according to the best of their deeds, and add even more for them out of His Grace. And Allaah provides without measure to whom He wills” [Al Quran, Surah an-Noor 24:37-38]


point ceritanya..apa2 pun ingat ALLAH...INSYAALLAH....


semoga post kali ini memberi manfaat kpd pembaca dan diri sy sendiri..IA..
doak jg diri sy nk berjuang esok histo..semoga ALLAH permudahkan urusan kita semua..ameen



Monday, June 6, 2011

saat mengenal tarbiah~

alhamdulillah masih mampu bernafas~ dlm kesibukan exam final~ tgh2 study tiba2 terpanggil utk menulis berkongsi sebuah creka kehidupan manusia~ yakni aku sendiri

alhamdulillah tidak pernah terjangka di fikiran akn menjejak kaki ke luar negara apath lg ke bumi czech republik ini..takdir ALLAH yg membawa aku tersadai ke sini...jika diikutkn surat MARA destinasi asal negara lain~ tp sudah tertulis takdir dibawa kesini...kalau diikutkan pengalamn menjawab entrance exam itu bknlh keinginan diri sendiri, dan jawab pun dalam keadaan x bersungguh2 tambahan pula terkena flu waktu exam~ dipendekkan cerita itulah takdir ALLAH yg memberi rezeki pdku utk lepas dan terbanglh daku ke bumi czech~

di bumi czech inilah aku lebih mengenal tarbiah~ kalau dulu setakat usrah kecil2 lan zaman sekolah..ikutlh jgk..tp still nakal..huhu tido j~ ngee..kalau ada ceramah kt sekolah pergi bila kawan ajak..kalau diikutkan rsanya student paling nakal kot perempuan dlm kelas sains agama tu...kawan2 lain ada bercita2 nk pergi mesir...tp diri ni~ erm xpermah nk memasang cita2 pun

~tp semua itu adalah pengalaman yg mencorakkn kita sepertimna hari ini..alhamdulillah...
hampir 9 bulan berada di bumi czech ini sedikit sebanyak mungkin mengubah persepsi hidup diri~ Saat mengenali akak2 di cni, harus aku akui mereka sgt baik..jazakillah sgt akak2 kerana sudi menerima kedatangan kami dan sudi memberi tunjuk ajar~ dan jg sudi menjadi akak2 usrah kami~ melibatkan diri dlm usrah walaupon pd mulanya agak liat~ hehehe bdk nakal..sabar j lh akak2 usrah fina ek...
sedikit sebanyak harus aku akui berjaya memberi impak dlm kehidupan diri~ erm itu biarlh antara sy dgn Pencipta yg mengetahui~

tujuan sy menulis entry ini adalah utk mengucapkan ribuan terima kasih kpd senior2 dan memanjatkan kesyukuran terhadap ILAHI~ selalu sj pujuk hati ni sebenarnya sedihlh jgk tgk bdk negara lain dh boleh balik tp masih terkontang-kanting di cni..tp satu j yg buat sy sgt x menyesal~ kerana tarbiah yg sy miliki d cni mungkin x dpt sy grab d tempat lain, bkn bermaksud tempat lain x sempurna tarbiahnya~ bermakna diri ini sesuai dgn tarbiah di sini~
BENARLAH ALLAH MAHA MENGETAHUI~ sesuatu yg terbaik utk hambanya~

jom kita kuatkn semangat jawab exam oral yg mengajar kita erti kebergantungan pada ALLAH s.w.t~ Senior selalu ckp~ mcm2 kejaiban berlaku exam oral ni ats pertolongan ALLAH~ YA ALLAH permudahkanlh urusan kami, bantulah kami hanya kepada ENGKAU kami memohon~


~ jangan disesali takdir tp cubalh pandang ke hadapan mungkin ada sesuatu yg indah sedang menanti kamu~ bersyukurlah saat kamu masih mampu bernafas, bersyukurlah saat kamu menikmati setiap saat kehidupanMu..andai tersalah langkah, kembalilah ke jalan ALLAH, tetapkn hati, hanya kepadaNYA dirimu berserah...

kuatkanlah semangat hambaMu ini ya ALLAH~ ameen

Friday, May 20, 2011

terminal penyucian~

mencari syurga yg hakiki memerlukan pengorbanan yg sgt tinggi~

dan jika dihintung amalan hamba yg hina ini berbanding rahmat kurniaan ALLAH yg amatlh luas, amatlh tidak layak utk memperoleh syurga dariMu~ melainkan hanya dgn rahmatMu
semoga kita terpilih menjadi insan yg mendapat rahmat ALLAH s.w.t.. INSYAALLAH

hari ini alhamdulillah mendapat ilmu mengenai terminal penyucian~
utk menjadi layaknya seorg hamba bergelar ahli syurga perlulah zero dr dosa~ erm zero dr dosa mmg mcm mustahil j bunyinyer kn utk kita2 yg mudah alpa dan sentiasa diselubungi dosa

jom kita selidiki 11 terminal penyucian

terdapat 3 kategori utk terminal penyucian
yg pertama~ terminal dunia
kedua~ terminal di alam kubur
ketiga~terminal akhirat


TERMINAL PERTAMA~DUNIA

1-memohon taubat ( cuba bayangkan memohon taubat itu sudah tentu lebih mudah berbanding merangkak 2 di titian sirat )
2-sentiasa beristighafar~ ringan di bibir tp besar timbangannya~ sedangkan nabi muhammad s.a.w pun berzikir ada riwayat mengatakan 70x sehari, ada juga riwayat mengatakn 100x
3-sentiasalah berbuat kebaikan~ jom kita halusi surah hud ayat 114 yg berbunyi
dan laksanakanlah salat pd kedua ujung siang (pagi dan petang ) dan pada bagian permulaan malam. perbuatan-perbuatan baik itu menghapus kesalahan-kesalahan. itulah peringatan bg orang- orang yg selalu mengingat ALLAH
4-bersabar apabila ditimpa ujian~ALLAH nk bg upgrade iman hambanya melalui tarbiah sebegini..INSYAALLAH..diceritakn mengenai saidina ali sehinggakan jika x ditimpa ujian pd dirinya beliau merasakan ALLAH x sayang akan beliau..masyaallah smpai tahap tu sekali..so dapat ujian tanda ALLAH sayang~ p/s : sebenarnya penulis pun takut kalau ditimpa ujian~ takut x dpt hadapi ( jelas sekali penulis x bersedia)

TERMINAL KEDUA`ALAM KUBUR
5- solat jenazah antaRra peluang yg ALLAh hadiahkn utk hambaNYA utk menyucikan diri dr dosa
6-fitnah kubur( maksud di sini seperti kubur sprti jurang dr neraka disempitkan kubur, antara sbb ditimpa kejadian dlm kubur adalah cara penyucian dosa
7- amalan yg tidak terputus~ ilmu yg diajar bermanfaat, doa anak soleh, sedekah (amal jariah)

TERMINAL KETIGA~ AKHIRAT
8- kegerunan di saaat hari kiamat itu sendiri utk menghapuskan dosa manusia ~
bg mukmin sejati ketika hari kiamat itu ibarat solat 2 rakaat tidak terasa penat~dahaga~ lapar kerana mrk telah suci yakni tiada kesalahan
9~ saat berdiri di ahdapan ALLAH
10~ syafaat drp nabi muhammad .s.a.w
11~ keampuanna dr ALLAH snediri ~ rahmat ALALH sgt luas


yg baik itu datangnya dr ALLAH yg buruk itu dtngnya dr sy sendiri~ semoga kita sama2 menjadi umat islam yg lebih baik dr semasa ke semasa~ insyaallah



Sunday, May 8, 2011

ALLAH tidak pernah tinggalkan kita

sudah menjadi lumrah kehidupan manusia, mengalami kekecewaan, kegagalan,~
nothing in this world is static, otherwise we got bored. there ar ups and down but remeber PATIENCE is the way to go....
sebelum terbitnya indah si pelangi, sudah tentu ada hujan pd permulaannya..begitulah jg dianalogikan dgn kehidupan manusia...setiap kesusahahan itu pasti ada hikmah tersembunyi..like english word every cloud has its silver lining ~

ingin sy kongsi sebuah kisah baginda yg berkait rapat dgn asbabul nuzul surah ad-duha... pada saat itu nabi telah lama tidak menerima wahyu drp ALALH s.w.t..kaum kafir quraish mengherdik dan mencerca nabi spt mengatakan ALLAH sudah tidak sayangkan kamu..tatkala peristiwa itu berlaku nabi merasa tekanan yg sangat besar...lalu dgn kasih sayang ALLAH untuk memujuk nabi,
maka turunlah ayat AL-QURAN yg cukup indah yakni surah AD-DUHA

di mana tafsirnya berbunyi
1~Demi waktu duha (ketika matahari naik sepenggalah)
2~dan demi malam apabila telah sunyi
3~Tuhanmu tidak meninggalkan engkau (Muhammad) dan tidak pula membencimu

halusilh ayat yg ke -3..anggaplah sbg ALLAH sdng berbicara pd kita bahawa ALLAH tidak pernah meninggalkan kita~

pernah x dlm hidup kita rsa kecewa~ dan dlm masa yg sama~ kita tercome across article k ayat al-quran k, yg sesuai tepat pd waktunya memujuk kita...
ALLAH itu maha penyayang~ dan ingatlah ALLAH itu adalah sepertimana sangakaan hambanya padanya~
oleh itu JOM KITA BERBAIK SANGKA dgan pencipta kita~ sekadar peringatan pada diri yg sentiasa lemah dan cepat putus asa..yg baik datangnya dr ALLAH yg buruk itu datangnya dr kelemahan sy sendiri

Friday, May 6, 2011

20 amalan murah rezeki~

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah S.W.T. melimpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah S.W.T. memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.

Di antaranya:

01.Menyempatkan diri beribadah

Allah S.W.T. tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:

"Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu." – [Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.]

02.Memperbanyakkan istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah S.W.T., yang menjadi sebab Allah S.W.T. jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi S.A.W.:

"Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah S.W.T. akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka." – [Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a]

03.Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah S.W.T.jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi S.A.W.:

"... dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." – [Riwayat at-Tirmizi]

04.Sentiasa ingat Allah S.W.T.

Banyak ingat Allah S.W.T. buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah S.W.T.beri kepada orang beriman. Firman-Nya:

"(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah S.W.T.. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah S.W.T.hati menjadi tenteram." [Ar-Ra'd: 28]

05.Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah S.A.W. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda S.A.W. juga bersabda:

"Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah S.W.T.akan memanjangkan umurnya." – [Riwayat Abu Ya'ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim]

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi S.A.W.:

"Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah S.W.T.) daripadanya." – [Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami]

06.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi S.A.W.:

"Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." – [Riwayat Bukhari]

07.Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah S.W.T. lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi S.A.W.:

"Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah S.W.T.akan menunaikan hajatnya" – [Riwayat Muslim]

08.Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a'lam.

09.Banyakkan berbuat kebajikan

Ibnu Abbas berkata:

"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya."

10.Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah S.A.W., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11.Menjalinkan silaturrahim

Nabi S.A.W. bersabda:

"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." – [Riwayat Bukhari]

12.Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah S.A.W. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T.. Baginda S.A.W. bersabda:

"Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah S.W.T. akan memurahkan rezeki." – [Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid]

13.Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah S.W.T. dan menjadi sebab Allah S.W.T. buka pintu rezeki. Nabi S.A.W. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

"Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah S.W.T. membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah S.W.T. menyedikitkan baginya." – [Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.]

14.Melazimi solat malam (tahajjud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah S.W.T..

15.Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah S.W.T.dalam hadis qudsi:

"Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." – [Riwayat al-Hakim dan Thabrani]

16.Bersyukur kepada Allah S.W.T.

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah S.W.T.. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah S.W.T.berfirman:

"Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." – [Ibrahim: 7]

Firman-Nya lagi:

"... dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur." – [Ali Imran: 145]

17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma'ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, Insya-Allah dikatakan boleh menjadi sebab Allah S.W.T. melapangkan kehidupan dan memurahkan rezeki.

Selain itu, salah satu nama Allah S.W.T., yakni al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. Contohnya dibaca "Ya Allah ya Fattah" berulang-ulang, diiringi doa: "Ya Allah S.W.T., bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim."

Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi'ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a'lam.

18.Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah S.W.T., penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah S.W.T. menyuruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19.Berikhtiar sehabisnya

Siapa yang berusaha, dia yang akan dapat. Ini sudah menjadi sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah S.W.T. memberikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tetapi agama hanya Allah S.W.T. beri kepada orang yang dicintai-Nya sahaja. – [Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim]

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas.

Misalnya, jika hendak tenang dibacanya Quran, jika hendak mendapat anak yang baik dididiknya sejak anak itu di dalam rahim lagi, jika hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan makanan yang baik serta halal, jika hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha menjadi baik, jika hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah S.W.T. seperti firman-Nya:

"Barang siapa bertawakal kepada Allah S.W.T., nescaya Allah S.W.T. mencukupkan (keperluannya)." – [At-Talaq: 3]

Nabi S.A.W. bersabda:

"Seandainya kamu bertawakal kepada Allah S.W.T.dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." – [Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.]

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa.

Dengan takwa, Allah S.W.T. akan memberi "... jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya." – [At-Talaq: 2-3]

Pendek kata, bagi orang Islam.. untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenar, kuncinya adalah dengan melaksanakan amalan-amalan takwa.

Amalan-amalan ini akan menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah S.W.T., lalu Allah S.W.T. pasti melimpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Insya-Allah.

- Artikel iluvislam.com

Sumber Asal : Majalah ANIS

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~