There was an error in this gadget

Friday, December 30, 2011

secebis kenangan, manisnya ukhwah, terkandung ibrah..dr KOTA LONDON~ NEWCASTLE~ EDINBURGH

alhamdulillah~ tidak sia2 percutian selama 9 hari di bumi UK...dr kota london hingga lh ke bumi edinburgh...
persinggahan bermula di kota london..kota yg sgt sibuk. dan tidak pernah sunyi daripada telatah manusia yg bermacam ragam....keindahan architecture sememangnya mampu memukau mata yg memandang... tp bukan itu point utamanya tp semangat ukhwah yg dpt sy rasakan..menumpang di rmh akhawat di sana..tanpa mempunyai sbrng ikatan darah, mahupun pernah mengenalinya, ats dasar kita seagama, kerana islam, kita disatukan..subhanallah, semoga ALLAH membalas jasa kalian..insyaallah..berbanding dgn ragam manusia lain apabila kami singgah di MALAYSIAN hall ternyata, atmospheranya berbeza..ats dasar disatukan satu negara, tiada keindahan ukhwah, malaysian is everywhere so tiada kemesraan, bahkan tiada secebis senyuman menguntum di bibir..bkn salahkan mereka tp mungkin terlalu normal berjumpa dgn MALAYSIAN, so nothing special if u see other malaysian~ tiada keindahan di situ...

demi mencari sebuah pengalaman, kami singgah di sebuah masjid yg bertapak di kota london, jika tidak silap east central london mosque namanya..rata2 insan yg mengimarahkan masjid adalah insan2 berbangsa arab, sempat besujud di masjid itu, menggamit ketenangan jarang sekali diperoleh dalam hiruk pikuk kota..ditakdirkan ALLAH bertemu dgn seorg mak cik, ats dasar islam, seagama, mak cik menjemput kami menikmati sedikit hidangan, ingin menolak tp melihat kesungguhan mak cik tersebut, kami menerima pelawaan...kami mengucapkn terima kasih, apa yg mengkagumkn aku adalah jawapan yg terpancul dr mak cik tersebut
~ DONT THANK ME, BUT THANK ALLAH, it is from ALLAH
masyaallah, begitu sekali fahamnya insan tersebut akan semua rezeki dtngnya drp ALLAH.~

ketika menunggu bas, terserempak mak cik yg berasal dr iran, mambantu kami mencari jalan ke tempat yg ingin dituju, sempat berbual, tersentuh hatiku melihat seorg ibu yg menyatakn hasratnya supaya anknya bertudung seperti kami, ditunjukkan gambar anaknya, ternya kasih ibu yg amat mendalam..~ she said to us~ please pray for my daughter, I want her to wear scarf like u guys..all of u have NUR... terkesan di hatiku...

setelah 3 hari di hiruk piruk kota, perjalanan di teruskn ke kota kecil newcastle tempat org sahabat shahputra belajar...jazakillah sahabat kerana sudi melayan kami..masakan yg enak.. permainan yg menyeronokkan...fitriyani, rozalia, wani dan afaf..jazakillah sgt2..moga ALLAH membalas jasa kalian...

pengisian yg menarik di kota newcastle, dr seorg kenalan, mengupas muqadimah tentang tafsir karangan syed quttub...karangannya yg cukup berpuitis mampu memberi kesan di hati pembaca. dan jg perkongsian dr sahabt mengenai soal berkat...berdoalah supaya kita diberi keberkatan hidup dan kebrkatan masa...seperti mana syed qutub jg pernah mengalami era gelapnya..beliau benar2 faham islam ketika berumur 40 tahun...masa selepas itu digunakn utk berbakti pd islam, walaupun dilihat singkat waktunya bebanding masa sebelumnya tp kerana keberkatan masa yg digunakn utk kerja2 dakwah mampu memadamkn kerugian waktu 40 thun terdahulu.

4 hari berada di newcastle benar2 menggamit memori kami tatkala kami sama2 berjuang di shahputra dahulu..indahnya ukwah itu, manisnya persahabatan itu...saat bermain UNO, bersama2, makan bersama2, bersolat sama2 and shopping sama2..

perjalanan diteruskan ke kota edinburgh..ditemani oleh insan nurhamimah zainal abidin kenalan di sebuah program di MALAYSIA dahulu..jazakillah byk2 awk..moga ALLAH balas dan permudahkn segala urusan..byk historical place yg ditunjukkan kpd kami... I learn a lot from u ~
TIDAK lupa jg pd raihan yg sanggup berkorban wang dan waktu utk sama2 bersam kami di edin..with u the event is more happening...


jazakillah byk2 tidak lupa pd akak yg menjaga kami, k dayah dan k.qibah~

ya ALLAH semoga hati2 kami bersatu keranaMu ya ALLAH~kerana ukhwah itu indah

Friday, December 9, 2011

wahai pemuda~

semalam ber~ keluarga~ hehehhe akak berusrah

erm typical opinion yg selalu terpancul di mulut kiat usrah membuat lingkungan bulatan dan bertadabur, berbincnag soal agama.. siapa kata mcm tu j usrah?

erm terus terng sy katakn sblm sy kenal tarbiah kt cni, sy pun fikir mcm tu jgk..heehhehe..biasalh bdk2~ typical thought..
tp usrah kt cni lain sgt...usrah ibarat sebuah keluarga..ada ibu yg mengambil berat tentang kita, ada ibu yg selalu masakkan utk kita, ada ibu yg sentiasa bertanya khbar kita, ada adik beradik utk berkongsi pendapat dan masalah..

semalam bkn setakat bertadabur, siap membedah movie lg.....hehheheheh SANG PENCERAH~

isu yg sy lihat pd movie ini..tentang perjuangan pemuda utk menegakkan dakwah di tanah tumpah darahnya. dalam melalui liku2 perjuangan pemuda ini jg tidak lari dgn ujian...sehinggakn part yg menyedihkn rmh nya dibakar, tmpat dia menyerbarkn ilmu ...sehinggakan pd satu tahap dia sudah berputus asa~

sehinggakan seseorg meniup kata2 semangat...PEMIMPIN YG BAIK DI MATA ALLAH TIDAK AKAN MENINGGALKAN UMAT~ sgt terkesanlh di hati ini.. bkn senang utk menjadi seorg pemimpin..
bahkan kitalah generasi2 syabab yg bakal menyambung perjuangan islam...adakah kita ingin bersama mengemudi kapal perjuangan ataupun hanya menjadi boneka yg sekadar menonton pelayaran itu??

TEPUK DADA TANYA IMAN~

yg baik datangnya dr ALLAH..yg buruk dtngnya dr diri sy sendiri....

jazakillah ~ usrati...keluarga sy..nice day spent time together~

hehehhe apa2 pun sy tetap sayang keluarga sy kt MALAYSIA...~hehehheheh

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~