There was an error in this gadget

Wednesday, August 17, 2011

hidup ini ibarat roda

seringkali kita dgr ucapan ini, tatkala kita gagal ataupun berjaya..analoginya hidup manusia ini bkn berada pd paras yg statik..bab kata seorg sahabat ujian itulah yg mencorakkan lg kehidupan manusia...marilah kita fikir sejenak akn ungkapan hari ini..


MEREKA yg BAIK hari ini, tidak semestinya baik pd hari semalam,

MEREKA yg JAHAT hari ini, X semestinya masih jahat pd hari esoknya,

MEREKA yg berada di jalan dakwah hari ini, x semestinya akn berada di jalan dakwah selamanya.

MEREKA yg sunyi dr dakwah sebelumnya, x semestinya sunyi buat selamanya.

MEREKA yg bencikn dakwah ini, x semestinya benci selamanya.
dan begitulah sebaliknya, mereka yg cintakn dakwah hari ini,
x semestinya cinta akan dakwah selamanya

itulah fasa kehidupan..manusia x tahu apa yg bakal berlaku pd esok nya...soal iman, taqwa, hati, hanya ALLAH yg tahu...tp begitulah kita manusia, dalam meniti bait2 kehidupan yg kadang2 kala mampu merubah hidup manusia sehingga 360 darjah...

mereka yg berada di jalan dakwah, moga ditetapkn hatimu di jalan dakwah. Doalh supaya ALLAH tetapkn hati kita di jalan ALLAH~ ameen

a reminder for me and us~





Monday, August 15, 2011

mcm mna belajar dkt czech republik????

selepas melihat post seorang sahabt belajar kt USM-KLE india...rsa iri hati jugk tgk accomodation yg best..hehehehhe compared to palachova~ but palachova is still a nice place for me.... erm basically mmg org ckp belajar kt cz ni sgt susah...smpaikan ad senior yg sy jumpa kt WOW (wonderful oversea week ) ckp if u can survive studying in czech republic you can survive kt mana2 pon..hehehehhehe

terus terang sy ckp mmg lh susah belajar medic tp kt mana2 pun susah kn..nama pun medic... yg menambahkn lg kesakitan bljr kt cz ni sistem exam yg oral..hehheheh...relax2 jgn gelabah..mmg rsa susah kn..tp jgn pandang pd sudut negatif..jom kita view sudut positif nya...dh kalau oral mmg otak kita kena speed up lh fikir about that question rite..nk2 kalau question on the spot..tp cuba fikir mcm mna korang jd doc nnti..u cant waste even a single second rite? u have to made such a quick decision...so menjawab exam oral adlah sebagai medium utk melatih kita mnghadapi situasi genting...kt cni jg depend on nasib..nasib kt cni mean rezeki ALLAH.... bayankan ad 200 soalan anat, awk kna draw satu piece paper yg ad triplet question, nasib ko lh ko dpt question mana kn...tp kt cni pengajaran yg diambil adalah tawakal pd ALLAH.. masyaallah, duk kt cni barulah sy sedar akn konsep tawakal yg sebenarnya..myb klu exam written kita x kn rsa setawakkal exam oral.

maka bertawakallah kamu kpd ALLAH menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatlah, dan infakkanlah harta yg baik utk dirimu. dan brng siapa yg dijaga dirinya dr kekikiran, mereka itulah org2 yg beruntung (at-tagabun 16)


and setiap week ad microtest.... microtest ni writen ek..ad 5 or 6 question..dan kita akn diberi gred utk result kita..end of semester results ini akn dikumpul...at least 60% from the test kita kena pass....heheheheh nma j micro tp heheheh penting sgt..B4 masuk practical anat or histo student kena jawab microtest berkenaan topik yg bakal diajar dlm klas practikal hari itu...tp sblum tu kita dh bljr tajuk tu dlm lecture..just kita nk sharpen lg kn...so kita kena prepare lh b4 masuk practical tu..x de lh ternganga kita ntah apa yg kita beljar..x ke rugi nmanya tu..hehehheheh tp ternaganga tu biasalh byk sgt input...so sistem test mcm ni mengajar kita konsep continuos learning...being a medical student is a continuous learning process rite..x kn masa final bru ko nk pulun semua tu...haru biru jdnyer..so msa final at least awk repeat j apa yg awk dh study..x de lh rsa beban berkil02 kt kepala tu...ehheheh

sistem belajar kt cni mainly traditional dgr lecture...tp practical pun ad...histo tgk slide..best..dinasihatkn duduk lh dekat barisan depan...microscope power ...sy yg sebelum ni x pandai gna microscope..(wat malu j ) dh berkemahiran lh cket gna microscope tu...berkenaan slide ni..dlm satu sem ad dua slide test....slide semua kita dh beljar ..lecturer akan bg satu slide kt kita , so kita kan view under microscope..kna guess tu slide apa..skin k, duodenum k, ovary k..apa2 lh...then present apa yg ad dlm slide tu..so msa practical bljr betul2..lecturer ckp lh slide ni mcm mna..apa ciri2 dia....ni pun oral kdg2 lecturer tanya lh jgk beza slide ni dgn slide yg myb seakan2 sma..conton apa beza young placenta dgn matured placenta.. contoh beza palatine tonsil dgn lingual tonsil

anat plak, practical locomotor mmg kita akn engange dgn mayatlh..hehehe..lecturer sgt baik..msa lecturer bincang dlm lab..dgr betul2..GIT, internal organ semualh best..dulu sy x nk jd doctor pun tp bila beljar medic ni, alhamdulillah minat tu dtng dgn sendiri nya.. erm msa summer kiat diberi peluang disect mayat...mayat yg fresh lg..kita diberi pilihan nk wat part apa...stomach and pelvis k. thorax k. heand and neck k..lower limb k. upper limb k..maka dissectlh mayat tu....experience yg menarik..walaupun mayat x sbyk india tp still ad peluang dissect..it is still good..

erm asyik part belajar j..ni part environment plak, suasana yg kondusif utk blajarr....winter yg best...snowflake yg cantik, ,erm makanan halal susah, so kita bolehla asah bakat memasak..hehehhehe bekalan ayam halal ad dijual dkt masjid or albert..tp albert tu jarang2 ad...kos hidup rsanya mcm MAS...boleh tahanlh..duit MARA bg jgn bimbng cukup j...

the best thing about being hradec kralove or czech republik..ukhwah yg terbina sgt indah..senior sgt baik...jgn bimbng buli2 xde..hehehheh..seiously rsa selesa dgn persahabatan yg dihulurkn oleh akak2...ukhway yg terjalin kerana ALLAH sgt manis... masa winter nnti ada I-GAMES antara 3 buah uni dkt cz..hradec kralove, prague, olomouc...msa ni boleh lh berkenalan k..enjoy2 cket..hehehhe...


yg penting percaya bahawa ALLAH tahu apa yg terbaik utk kita....Perancangan ALLAH cukup indah..ALLAH bawa kita kt mana2 pun, ALLAH pasti akn tolong kita melaluinya..insyaallah~



setakat ini shj post ini..yg baik dtngnya dr ALLAH , yg buruk adalah kelemahan sy sendiri...

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~