There was an error in this gadget

Wednesday, April 27, 2011

Dr Asri-Tawakkal Adalah Keanjaiban Hidup

tawakal... kita tidak mampu seandainya hanya dgn diri kita..tp seandainya ALLAH yg mentakdirkn kita dgn urusan..Masyaallah sangat cantik..
apabila ALLAH menguruskan urusan ini, ianya sgt ajaib....ada perkara org rsa kita lemah tp seandainya kita bergantung dgn ALLAH, ALLAH akn mengizinkn kemenangan..TAWAKAL....hasbunallah wa ni'mal waqi..cukuplah bagiku ALLAH segalanya untukNYA..cukuplah hanya dgn menyerahkn urusan kita kepada ALLAH...tp harus diingat harus disertai dgn usaha...tekadkan dlm hati..ALLAH lh tempat kita bergantung~

Thursday, April 21, 2011

buka mata , buka hati demi palestin

ALHAMDULILLAH...terima kasih AQSA SHARIF....ats kesudian singgah ke bumi czech demi menyebarkn risalah mengenai palestin...satu perkongsian yg cukup menarik drpd dr.fauziah..first time empunya diri tidak mengantuk mendengar talk....ehheheheh~ nk ckpnyer sgt best

krisis palestin tidak pernah berakhir..saban hari kita dikejutkan dgn pelbagai kekejaman pihak israel..adakah kita hanya ingin berdiam diri dan berpeluk tubuh??
sedangkn rakyat yg mereka tindas adalah saudara seislam sendiri...di manakh letaknya sentimental kita sbg seorg islam??? tepuk dada tanya selera...

TANAH PALESTIN itu tanah kita, tanah umat islam, seharusnya kita sbg umat islam harus sedar dan berusaha utk mengambil balik hak kita.. mungkin kita tidak mampu utk berperang, mengangkat senjata, mungkin kita tidak mampu utk berjuang sepertimana rakyat palestin berjuang, tp sumbanglah sesuatu walau sedikit~ kerana setiap sumbangan kita adalah sgt bererti... walau tampak kecil nilainya..seperti mana kisah burung pipit dan nabi ibrahim..ketika nabi ibrahim dibakar dlm api yg marak menyala..si burung pipit dgn kudrat yg ada cuba menggunakn paruhnya yg beriisi air utk memadamkn api..ye mmg ibarat x berguna pon kita nmpak tp hakikatnya si burung itu telah melakukan tugasnya..
bagaimana kita???? sy tahu isu ini cukup besar dn kadang nmpak mustahil di mata, namun seandainya seluruh umat islam, yakni ummah bersatu tenaga IA...kemenangan palestin pasti akn muncul suatu hari nnti...janji ALLAH itu pasti...kitalh sbgai umat islam yg harus mempersiapkn diri...

setiap kali menyoroti kisah palestin benar2 menyayat hati...rmh musnah ranah, ekonomi merudum, apath lg infrastruktur kemudahan spt hospital, bekalan elektrik..
antara kisah menarik ingin sy kongsi melaui talk itu yg benar2 terkesan di hati sy~ sifat yg ditunjukkan oleh rakyat palestine~
dr segi ilmu..mereka begitu passionate utk menuntut ilmu, walaupon a part of bangunan uni mereka hancur dek dibom~ mereka tetap berjuang utk menuntut ilmu..tanya pada diri kita..klu kita di tempat mereka..nk pergi belajar lg k??? kita boleh belajar tp kita sendiri yg malas belajar, mereka nk belajar tp kadang2 tiada peluang..siapa yg lebih pathetic?? kitalh kn...umat islam yg malas utk menggunakn peluang yg ada ( sekadar berpesan pd diri yg selalu malas)

berckp mengenai waktu~ memetik kata2 hasan AL BANA~ waktu itu kehidupan..andai hilang tidak mampu utk diundur..

ada kisah comel yg sy dgr dr talk tu~ apabila adalah seorg team aqsa syarif bg coklat kt seorg budak ni..tahu bdk ni buat apa..bukan terus makan masuk dlm mulut..tp sebaliknya dia ajak kwn2 nya yg lain utk kongsi~ betapa tingginya nilai perikemanusiaan yg ditunjukkan oleh mereka...

bkn setakat mendengar shj, or setakat membaca shj, jom sumbang tenaga bantu palestin~ bagaimana??? first isu boikot sering kita dgr...jom kita buat...boikotlah~ MCD, nestle, loreal, coke

doakan lh sentiasa utk rakyat palestine~ demi ummah
sumbanglh kpd palestin melalui badan2 tertentu ~ ex: aqsa sharif
walaupun sedikit sgt bererti ~ tanpa 10 sen tidak akn menjadi 100....walalupun kecil sgt bererti








Sunday, April 10, 2011

kasih ALLAH ~ berhentilh sejenak~ renunglah seketika

Andainya kasih ALLAH tiada utk hambanya~ mampukah kita hidup sebegini indah????
dengan oxygen free of charge~ dgn nikmat kesihatan~dgn nikmat makanan

seandainya kita diminta utk menyenaraikan segala rahmat ALLAH dan kasih ALALH terhadap kita, sy yakin tidak terlarat utk kita menyenaraikannya~

kasih ALLAH jika dibandingkan dgn kasih manusia~ ibaratnya kasih syng seluruh hamba manusia, spt kasih syng seorng ibu terhadap anak, seorng isteri trhdp suami, or kasih syng sahabat sesama sahabat..jika dihintung semua kasih syng yg ada di muka bumi ini hanyalh ibarat 1% tp kasih syng ALLAH melangit luas,

nk bukti kasih syng ALLAH,
x perlu memandang jauh,
lihat, renung pd diri segala nikmat yg ALLAH bg

mari kita hayati hadith yg cukup indah ini, ~ sentuhlah hatimu

Sesungguhnya jika Allah mencintai hambaNya, Ia memanggil Jibri dan berkata " wahai Jibril, Aku mencintai si fulan, maka cintailah ia. Makaa Jibril pun mencintainya, lalu Jibril menyeru penduduk langit, "wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai si fulan, maka cintailah ia". Maka penduduk langit pun mencintainya sehingga iapun dijadikan Allah dicintai oleh penduduk bumi. (HR. Bukhari dan Muslim)


Cinta ALLAH cukup indah~ melalui hadith ini jelas sekali apabila cinta ALLAH yang hakiki berjaya diraih, bkn sahaja ALLAH menyayangi kita bahkan seluruh alam sejagat juga menyayangi kita..best kn...jom kita sama2 meraih cinta ALLAH

Ingin sy kongsi hadith ini yg dibacakn oleh akak usrah yg sy sayang~ terima kasih akak~ jika akak terbaca jzkllah sgt..dan sudah tentu ALLAH lh selayak2nya sy berterima kasih kerana menemukan sy dgn akak2 di sini. jom kita renungi hadith ini

Barangsiapa memusuhi waliKu, maka Aku menyatakan perang terhadapnya. Tidaklah hambaKu mendekatkan diri kepadaKu dengan sesuatu yang lebih Aku cintai dari apa apa yang aku wajibkan kepadanya, dan hambaKu itu tetap mendekatkan diri kepadaKu dengan amalan amalan sunah sehingga Aku mencintainya.

Maka ketika Aku mencintainya, Aku menjadi pendengarannya yang ia gunakan untuk mendengar menjadi penglihatannya yang ia gunakan untuk melihat, menjadi tangannya yang ia gunakan untuk berbuat dan menjadi kakinya yang ia gunakan untuk berjalan. JIka ia minta kepadaKu pasti Aku beri, dan jika ia meminta perlindungan kepadaKu niscaya AKu akan melindunginya”‘ (HR Bukhari)

semoga perkongsian ini mendapat manfaat sama2~ IA

Thursday, April 7, 2011

betapa khilafnya jiwa hambaku

~ harus aku akui betapa khilafnya jiwa hamba ini~
seorang sahabat menasihati~ ALLAH tidak akn mengangkat darjat hamba itu selagimana dia tidak redha~

apakh yg dimaksudkn dgn sikap tidak redha hamba ini~
apabila diri selalu mengungkit2 akn kegagalan ..kenapa ALLAH bg mcm ni..aku dh usaha
jelas sekali manusia itu alpa~ betapa tidak terfikir akan nikmat lain yg ALLAH beri..benarlah org kata kesalahan kecil itu sentiasa nmpak besar di mata manusia~ tp nik mat yg besar itu bagaikan hilang bahkn ibarat tidak pernah muncul di depan mata~ itulah manusia seringkali tidak puas hati dengan apa yg dimiliki...benarlah ALLAH akn sentiasa menguji pada titik kelemahan hambanya~ sudah byk kali mengalami ujian yg sama~ jelas nyata sekali aku masih lg tidak lulus dlm ujian ini~ seringkali melatah~ selagi kita tidak redha selagi itu ALALH x kn naikkan kita ke tahap seterusnya
sbb itulh aku masih di takat lama~ sedih dan kesian pd diri yg buta~ Buta pd ketetapan ALLAH, lupa akan takdir ALLAH, hinanya diri yg ditakat hamba ini~

fina awk xkn bersyukur selagi asyik memandang yg tinggi~
pandanglh, selamilh yg di bwh anda~ ALLAH bg zon susah skrg msti ad sbb~ mngkin hikmahnya bkn skrg tp Insyaallah akn muncul~
ingatlh konsep rezeki~ rezeki ALALH itu dtng dalam pelbagai cara~
sbgai peringatan utk sy~ sy kepilkan jg sepotong ayat ql-quran yg indah ini~


surah al-talaq ayat 3
dan Dia memberinya rezeki dr arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa yg bertawakal kepada Allah , niscaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnysa ALLAH telah mengadakan ketentuan bg setiap sesuatu...


Tuesday, April 5, 2011

hodin~ a.k.a waktu~ ????????

klu musim exam, busy memanjang waktu 24 jam mmg x pernah cukup~ betul x??

adakah waktu kita terisi dgn perkara yg bermanfaat sepenuhnya??
erm tertanya2 pd diri yg agak ambil lewa soal waktu~
alhamdulillah setelah mengikuti AWAKEN~ byk membuka mata dn minda sy~
semoga kita sama2 berubah ke arah lebih baik~ IA~ jom sayonara jahiliyah~ nashle jahiliah

memetik kata2 randy paush ~ terkenal dgn ( last lecture) seorng penghidap pancreatic cancer~ menariknya mengenai insan ini walaupun mengetahui dia bakal meninggal dunia dia tetap hidup~ live life the fullest~ his lecture gives a big impact to most of his audience~ like a wake up call to people who really2 gave up in his or her life~



antara kata2 nyer yg menarik

The key question to keep asking is, Are you spending your time on the right things? Because time is all you have. "
— Randy Pausch (The Last Lecture~

Seperti mna islam jg amat menitik beratkan soal masa~ dalam ayat al-quran sendiri disebut mengenai masa bahkan ALLAH bersumpah demi masa~

oleh itu haruslah kita menghargai masa~ pepatah arab ada menyebut
waktu itu ibarat pedang jika kamu tidak memotongnya maka ia akn memotong kamu

~ dan sy berpesan pd diri hamba yg khilaf ini jg supaya tidak membuat perkara lagho~
bertepatanlah dengan hadith 12 yg menganjurkan umat islam bersikap pro aktif dan menjauhi perkara yg tidak bermanafaat

hadith 12
`di antara kebaikan keislaman seseorang adalah ia meninggalkan perkara yg tidak berguna baginya~


p/s: semoga sama2 memberi manfaat~ IA

About Me

nothing nothing nothing extraordinary..hehe..just a simple person..i m trying my best to be myself..alhamdulillah~ currently doing medicine in czech republik~